eTwinning

  • Christmas

    Students in our school have started preparing for Christmas.
    Here are some slideshows about different activities.

    Christmas tree is very important! Our school has got a nice fir tree but it took a lot of effort to put it up and decorate it. It was fun though! Have a look at slideshow "Christmas tree"!


    Form 1 had made some dwarfs, snowmen and lovely Christmas cards.


    Form 2 made some Christmas decorations called Christmas kräss (jõulukräss). You can make one of your own too! Check it out!



    Christmas in Estonia

    Christmas in Estonia is usually very snowy. Days are very cold.
    But this year the Christmas will maybe be without snow...
    We celebrate Christmas Eve on the 24th of December. Nobody needs to go to work on that day.
    People clean the house, bring the Christmas tree and decorate it and start preparing Christmas dinner. Some people go to church at Christmas too.
    In the evening people sit around the table and eat together with their families.
    Sometimes Santa comes and asks everyone to read a poem or sing a song. Then Santa gives

    everyone presents. If Santa can't come then dwarfs leave the presents under the Christmas tree.
    Everybody is very happy and starts waiting for next Christmas soon.
    The 25th and the 26th of December are days off from work as well.
    Then people usually visit their friends and relatives. Some people go to the graveyards to lihgt the

    candles there too.
    Christmas time is very beautiful!
    Merry Christmas!!!!

    Gerly Ojaste,
    Form 7, Surju Põhikool


    Here you can see how Christmas was celebrated in Estonia long time ago.




    Learn some English (or Estonian :) starting with words connected with Christmas!



    Estonian Christmas food

    Estonians eat a lot for Christmas!
    Here's the usual menu:

    Verivorst/ Verikäkk- Black pudding/ blood sausage
    Kartulid kastme ja sealihaga - Potatoes with sauce and pork
    Hapukapsas - Sauerkraut
    Rosolje - Beetroot salad
    Kartulisalat - Potato salad
    Sült - Meat jelly
    Heeringas - Herring
    Kõrvitsa salat - Pumpkin salad
    Piparkoogid - Gingerbread
    Mandariinid - Mandarins
    Pohlamoos - Whortleberry jam



    Maria Lindov
    Form 7
    Surju Põhikool


  • Christmas Greetings

    etwinning 2014 Christmas Greetings Surju kooli 2.-4. klassi õpilased osalesid detsembris 2014 koostööprojektis „Christmas Greetings“ koos Tšehhi kooliga Zakladni skola a Materska skola Ujezd. Projektipartner leiti tänu algklasside inglise keele õpetaja eTwinningu seminaril osalemisele novembris 2014 Belgias, Leuvenis. Kuna nii Surju kui Tšehhi kool on väikesed maakoolid ja mõlemas on liitklasse, siis leiti kiiresti ühiseid teemasid ja sõlmiti koostöökokkulepe, millest kasvas välja eTwinningu projekt.
    Esialgu tutvustati üksteisele oma kooli fotode, eraamatu ja videote kaudu. Siis meisterdasid kõik õpilased jõulukaardi, kirjutasid ingliskeelse kirja endast, kujundasid ümbriku, lisasid väikese üllatuse sõbra jaoks ning siis pandi kirjad posti. Projektis lõid kaasa kõik Surju algklassiõpetajad. Nädala pärast saabus Surju kooli pakk Tšehhimaalt, täis laste kirju, kaarte ja üllatusi. Küll oli põnev neid avada! Koostasime Tšehhi koostööpartnerite kohta ka väikese näituse.
    Me õppisime tundma Euroopa kaarti ning saime teada, kus asub Tšehhimaa ja mis on tema sümbolid. Leidsime, et Surjust Tšehhi partnerkoolini ei olegi nii pikk maa, vaid 18 tundi autosõitu . Veel õppisime koostama ingliskeelset kirja ja kaarti ning saime teada kummale ümbriku poolele kirjutatakse aadress ning paljud said teada, mis on kirjamark.

    Millal sina viimati päris kirja posti teel said?

    /Ave Kartau/ 

    Fotol Tšehhi lapsed kirjadega Surjust

    etwinning 2014 Christmas Greetings Tsehhi lapsed kirjadega Surjust

  • Christmas tree - slideshow


    Christmas in my home

    In my home, in Estonia, Christmas is a big holiday. At 24th of December we wake up and then go to buy food with my mother. Sometimes my father goes skiing and my brother and sister come home. They live away from home: my brother lives in Norway, but my sister lives in Estonia. When we come back home with my mum, we start making Christmas dinner. In my family we usually eat potatoes, pork, sauerkraut, desserts, candies and other deliceous things. In the evening my sister and brother and brothers' wife will come to our house and we sit and talk. At 8 o'clock we are going to eat and when we all have eaten then itäs time for presents. Usually we have to read a poem to get a present but last Christmas we didn't do it. When we all have got our presents then we chat some more, listen to the Christmas songs and watch TV. At Christmas Eve there are some really good films on TV. Then it's late and we all go to sleep. This is what my Christmas is usually like.

    Nimi eemaldatud
    Grade 9, Surju Põhikool, Estonia

  • Different ways to say hello, thank you, please and goodbye

    Surju kooli õpilased võtsid 2019/2020 õppeaastal osa rahvusvahelisest eTwinningu projektist.
    Etwinning on Euroopa koolide virtuaalne keskkond, kus osalejad saavad omavahel suhelda, koostööd teha ja projekte luua.
    Projekti peamine eesmärk oli erinevate võõrsõnade ja fraaside õppimine, e-raamatu loomine, logode, kaartide, videote ja koomiksite valmistamine. Projekti pädevusteks oli koostöö ja suhtlemispädevus, IKT ja õpipädevus. Nende pädevuste kaudu arendati õpilaste koostööoskust ja vastutustunnet, õpilased õppisid kasutama erinevaid veebikeskkondi ja arvutiprogramme, arendasid võõrkeele- ja emakeeleoskust.
    Projekti tegevuste käigus otsisid partnerkoolide õpilased sõnadele "Tere", "Aitäh", "Palun" ja "Hüvasti" emakeelseid sünonüüme, slängisõnu ja jagasid neid partnerkoolide õpilastega. Õpilastel tuli teha leitud sõnadest videoklippe, et teiste koolide õpilased saaksid kuulata sõnade hääldust. Partnerkoolide õpilased uurisid teiste õpilaste videoklippe ja sõnu ning tegid leitud materjalide põhjal uued videod. Pärast seda andsid õpilased tehtud tööde kohta partneritele tagasisidet.
    Projekti käigus kujundasid õpilased ka logosid ja jõulukaarte, lõid koomikseid ja otsisid sarnasusi erinevates keeltes. Toimus inglisekeelne videokonverents Kreeka õpilastega, kus osalejad said ennast tutvustada ning projektis olevat materjali demonstreerida.

    Kogutud materjalidest koostati e-raamat: https://www.storyjumper.com/book/read/83265825

    Projektis osalesid põhiliselt kooli 5. klassi õpilased. Koomiksite ja jõulukaartide tegemisel abistasid neid 4. klassi ja 6.-9. klassi õpilased ning videote tegemisel 2. klassi õpilased.
    Partneriteks olid Horvaatia, Prantsuse, Kreeka, Itaalia, Makedoonia, Poola, Rumeenia, Sloveenia, Hispaania, Itaalia, Portugali ja Türgi eakaaslased.
    Projekt oli huvitav, mitmekesine ja läks hästi korda. Rahvusvahelise koostööga, sealhulgas eTwinninguga soovitakse järgmisel aastal jätkata.
     
    Õp. Signe ja Ave
     
     
    Book titled 'Hello! Thank you!Please! Goodbye!'Read this book made on StoryJumper
     
  • eTwinning

    Oleme eTwinning'u projektides osalenud juba alates 2007. aastast (tolleaegse inglise keele õpetaja Krista Rammo eestvõttel) ja mõnd projekti oleme ka ise vedanud. Seega võime uhkusega öelda et meil on juba üle 10 aasta eTwinnimise kogemust! Üht-teist nende aastate jooksul tehtust on ka imekombel säilinud ja veebiavarustesse talletatud.

     


     

    Practicing is the best way to learn something!

    So some students in our school have decided to put their English language skills into practice and communicate with foreign students through eTwinning partnership!

    * Our first project was about Halloween (together with students from Italy).

    * After that we continued with Estonian celebrations Mardipäev and Kadripäev(with a French and an Italian school).

    * In December all our efforts were connected to Christmas. Together with schools from Czech Republic, France, Poland, Romania, Italy, Sweden and Greece we prepared materials about Christmas and they all will be presented on a blog: http://christmas2007etwinning.blogspot.com/.

    The activities carried out in our school are also presented on our own web-page :) Click on Christmas!

     

     

    Projekti kodulehekülg/Project homepage: eTwinning - School partnership in Europe

     

     

  • eTwinning in Creative Classroom

    etwinning in Creative Classroom Soomes Tuusulas 2012 Oktoobris 2012 toimus Soomes Tuusulas eTwinningu kontaktseminar Eesti, Läti ja Soome õpetajatele. Tutvustati eTwinningu võimalusi ja vahendeid, tutvuti eTwinnijate praktilise kogemusega. Sõlmiti hulgaliselt koostöösidemeid ning algatati uusi projekte. Selgus, et eTwinning ei olegi nii keeruline, see on lihtsalt öeldes koolidevaheline koostöö info- ja kommunikatsioonitehnoloogia kaasabil. Sellel kontaktseminaril osales Surju kooli õpetaja Ave Kartau ning sellest osalemisest arenes välja projekt Jingle Bells nelja kooli vahel Eestist, Lätist ja Soomest. Kui Surju kooli vanemad õpilased olid juba kogenud eTwinnijad, siis sellest sai meie algklassiõpilaste 1. projekt.

    /Ave Kartau/

  • eTwinning Seminar Primary Education Leuven, Belgium

    eTwinning Seminar Primary Education Leuven Belgia Surju ja Tšehhi opetajad 2014 Rahvusvaheline I kooliastme eTwinningu kontaktseminar toimus 2014. a Belgias Brüsseli lähistel Leuveni linnas. Seminari eesmärgiks oli tutvuda uute töövahenditega ning sõlmida tutvusi erinevate Euroopa riikide õpetajatega. Seminaril osales 45 õpetajat 11 riigist, kaugeim osaleja saabus Belgiasse Reunioni saarelt, mis kuulub Prantsusmaale ja asub Madagaskari lähistel. Eestist osalesid seminaril 3 õpetajat, nende hulgas ka Ave Kartau Surju koolist.
    Esimesel päeval oli meeldejäävaim esineja Belgia Flaami kogukonna koordinaator Bart Verswijvel, kes rääkis elavalt, kuidas kasutada eTwinningut õpetamises, innustades nii õpilasi kui ka õpetajaid. Tore oli osaleda „ice breaking“ harjutuses, kus saadi tuttavaks teiste eTwinnijatega.
    Teisel päeval toimusid töötoad, kus leiti uusi projektipartnereid ja hakati projekte üles ehitama. Lisaks tutvustasid eTwinningu saadikud Philippe Balcaen ja Stijn Loenders, kuidas kasutada loovalt uusi IT töövahendeid (Voki, Comicbook, Jigsaws jt) ning  uuenduslikke  IT tööriistu (Animoto, Autocollage, Photorazor jt).
    Kolmandal päeval jätkati eTwinningu portaali uurimist ning viimistleti projekte. Seminari lõppedes esitleti oma töö tulemusi teistele.Surju kooli esindaja leidis tulevaseks koostööpartneriks Tšehhi õpetaja. Tundus, et meie koolidel on mitmeid ühiseid jooni ja seetõttu on võiks koostöö hästi laabuda.
    Õhtutulede valguses jõuti ka tutvuda Leuveni linnaga, mis on kuulus oma ülikooli poolest. Leuven on tõeline üliõpilaste linn, sest siinsest elanikkonnast suure osa moodustavad just tudengid.
    Seminaridel osalemine annab õpetajatele uut indu töötamiseks ning  laiendab rahvusvahelist koostööd. Julgustame kõiki Eesti õpetajaid osalema eTwinningu projektitöös ning kandideerima eTwinningu koolitustele!

    /Ave Kartau/

  • eTwinningu parimate projektide hulgas ka meie oma!

    12. juunil tähistati veebiüritusel eTwinningu õppeaasta lõppu ning kuulutati välja 2020. aasta Eesti parimad eTwinningu projektid. Võitjaks tuli Narva lasteaia Põngerjas projekt, 2. koht läks Vastseliina Gümnaasiumile ja kolmas Kuressaare Vanalinna Kooli.

     Seitsme eripreemia hulgas oli ka meie kooli projekt "Different ways to say hello" ("Kuidas öelda "Tere")  - parima keeleprojekti eripreemia.

    Eksperdid iseloomustasid projekti järgnevalt: Väga tore  ja lihtne projekt. Eesti on algataja ja liitunud 15 riiki. Väga hästi organiseeritud Twinspace. Sellest võinuks tulla üliäge projekt, kuid esiletõstmist väärib see, et Eesti koolid on teinud suurepärast tööd ning kõrgelt hinnatav on suurepärane oma kooli sisene koostöö nii õpilaste kui õpetajate vahel. Hea idee oli ka projektipartnerite keeltes sarnasusi leida.

    Pikemalt lugege võistluse tulemustest SIIT koolielu.ee kodulehelt, parima keeleprojekti endaga saate aga lähemalt tutvuda klikates: http://www.surju.edu.ee/index.php/33-etwinning/584-the-different-ways-to-say-hello-thank-you-please-and-goodbye

     

    Täname kõiki projektis osalenud õpilasi ja neid juhendanud õpetajaid Avet ja Signet!

     

     

     

     

  • eTwinninguga Ateenas

    2012 novembris oli kolmel Eesti eTwinningu mentoril võimalik osaleda üle-Euroopalisel konverentsil Ateenas. Üheks neist kolmest valitust osutus ka meie kooli inglise keele õpetaja Agnes Leemet!

    Konverentsi teemaks oli Meeskonnatöö ja koolimeeskonnad, sel teemal esinesid oma ala profid üle Euroopa, lisaks oli võimalik osaleda erinevates töötubades. Asendamatuks kogemuseks oli muidugi ka vahetu suhtlemine teiste e-Twinneritega - võimalus vahetada ideid, kogemusi, õppematerjale jne. jne.

    Loe konverentsi kohta lähemalt Koolielu portaalist: http://koolielu.ee/info/readnews/200682/kolm-eesti-etwinnerit-kaisid-ateenas-kogemusi-vahetamas 

     

  • Europe@school

    2011. a. esimesel poolaastal osalesime etwinning projektis Europe@school: http://magazinefactory.edu.fi/magazines/europeschool/
     
    Europe@school projekti näol on tegemist nn. veebiajakirjaga, mille kaudu saavad õpilased ja õpetajad avaldada oma mõtteid ja kirjutada artikleid erinevatel neid huvitavatel teemadel. Projektiga on liitunud juba üle 25 kooli erinevatest Euroopa riikidest.

    Esialgu keskendume alljärgnevatele teemavaldkondadele:
    1. Meie ise ja meie kool - About us and our school
    2. Huvitavad paigad meie külas/ linnas - Points of interest in our town / city
    3. Rahvuslikud kombed, traditsioonid ja tähtpäevad - National habits, traditions and celebrations
    4. Olulised linnad ja kuulsad inimesed meie riigis - Important cities and celebrities in our Country
    5. Muusika, sport ja vaba aja tegevused - Music, Sport and free time activities
    Lisaks meie endi kirjutatud artiklitele ning avaldatud piltidele saame teada palju põnevat teistest Euroopa riikidest seal elavate noorte kaudu.


    Projektil Europe@school on ka blogi, kus õpilased ja õpetajad võivad oma mõtteid avaldada ja kommentaare saata:
    http://europeschool.blogspot.com/

     

  • Halloween

    Our first project is about Halloween.

    We got in touch with an Italian school and agreed to share our thoughts about that holiday.

    So we shared PowerPoint presentations with each other: here is the link to Italian school's presentation and here you can get to ours!

    We joined the Halloween forum at www.teachersdesk.it and will continue chatting there;

    We made a nice slide show about our students carving a pumpkin and shared that with our new friends! Have a look here:

    or follow the link: http://voicethread.com/#q.b14089.i87622

    This is our first try to use English through eTwinning but it won't be the last!!!

  • Jingle Bells

     Jingle Bells oli Surju kooli algklassiõpilaste 1. eTwinningu projekt. Surju kooli 2.-3. klass osales selles projektis 2012 enne jõule. Õpiti selgeks laul „Jingle Bells“ eesti, inglise, soome ja läti keeles. Eriliseks lemmikuks kujunes soome versioon „Kulkuset“, mis jäi pikalt meid „kummitama“. Jõulude eel laulsime kolme erineva kooliga Eestist, Lätist ja Soomest läbi Skype’i erinevates keeltes seda laulu ja see oli lõbus!

    /Ave Kartau/

    Foto: Projektis Jingle Bells osalenud opetajad Eestist, Lätist ja Soomest

    Projektis Jingle Bells osalenud opetajad Eestist Lätist Soomest 2012

  • Juuret Euroopassa

    Surju Põhikooli õpilased on koos Juurikaru ja Soome Aleksanterin  Kenan  Koulu eakaaslastega algatanud projekti „Juuret Euroopassa“. Projekt  on osa Euroopa Komisjoni programmist Sõpruskoolid Euroopas.
    Projekt sai alguse Eesti – Soome – Läti sõpruskohtumiselt Tallinnas möödunud aasta detsembris ja sellesse on kaasatud neljandate ja viiendate klasside õpilased. Projekti raames vahetatakse e-posti teel kultuurilisi ja keelelisi teadmisi. Selle eesmärk on ühelt poolt aidata kaasa oma keele ja kultuuri säilimisele, teisalt aga õppida samal ajal inglise keelt.
    Internetiturvalisuse kaalutlustel ei kasuta projekti osapooled ei õpilaste nimesid ega fotosid. Kõigil õpilastel on nende endi poolt välja mõeldud hüüdnimed. Surjus meisterdavad kaarte selliste hüüdnimedega õpilased nagu näiteks Tibi, Geger,  Kämm,  Kunts, Bobin ,  Kelts, Lällu, Kata, Hellu, Mannu , Sillu , Ossu  jt. Meile saadetavad põhjapõdrad, südamed ja jänkud saabuvad Saamimaalt  aga Taistelujaskalt, Mr Palmult, Juhuskult, Fruittarilt, Pekult, Jonnelt, Viltsult, Aippalt , Soffilt,  Mimilt, Kaisult, Mimpelilt ja teistelt.
    Projekti „Juuret Euroopassa“ peamised võtmesõnad on loovus, meeskonnatöö ja kultuuriteadlikkus. Õpilased ise joonistavad, lõikavad, kleebivad, värvivad, viimistlevad ja kujundavad oma tööd – töötades loovalt ühtse meeskonnana. Keegi ei vastanda end kellelegi. Ka õpetaja–õpilase vahelised sidemed tugevnevad ühiste tegevuste kaudu.
    Projekti siht on seatud aga kaugemale kui õpilastele konkreetse meeldiva tegevuse pakkumine. See peab aitama õpilastes kujundada kõiki Surju Põhikooli alusväärtusi.
    eTwinning lisab õppetundidesse ka võrdlusvõimaluse ning uudsuse - alati ollakse põnevil kui saabub järjekordne saadetis kaugetelt sõpradelt.
    eTwinning panustab jagamise kultuuri – õpilastele ja õpetajatele antakse võimalus jagada oma teadmisi ja kogemusi ning elukestva õppe meetodeid.
    eTwinningu projektid on kaasakiskuvad, ergutavad ja optimistlikud ning positiivsed.
    Tiigrihüppe Sihtasutuse poolt koordineeritav programm Sõpruskoolid Euroopas kuulub Euroopa Komisjoni Lifelong Learning programmi. Programmis osalevad EL liikmesriigid ja lisaks neile Norra, Island ja Türgi, kokku 32 riiki.

    /Agnes Leemet,eTwinning'u mentor/

     

    Koolipoolne tänu ja kiitus kõigile tegijatele!

     

     

  • Knitting Around the Baltic Sea

    Augustis said Pärnu suvekoolis kokku Eesti eTwinningu projektidega tegelevad õpetajad, sealhulgas ka Surju kooli kaks eTwinningu mentorit. eTwinning on võimalus koolidele teha virtuaalselt rahvusvahelist koostööd läbi erinevate projektide ning sellega on Surjus tegeletud juba üle 10 aasta.

    Lisaks õppimisele esitleti seekord ka kogu talveperioodi kestnud projekti “Knitting Around the Baltic Sea” tulemust - kootud salli. Tegemist oli Soome-Eesti-Läti-Leedu eTwinningu koostööga, millest võtsid seekord õpilaste asemel osa ainult õpetajad.

    Idee said õpetajad külastades 2019. a mentorkoolituse raames Soomes Espoos Mankkaa kooli, kus õpetajate toas oli kõigil võimalus võimalus ühiselt kududa.

    Salli kudumist Soome lipuvärvides alustasid Sodankylä õpetajad polaarjoone tagant oktoobris 2019. Sall rändas järjest lõuna poole, liikudes Ylitornio ja Raahe kooli. Jõulude ajal jõudis sall postiga Eestisse Surju Põhikooli ning siit rändas see Peetri Lasteaed-Algkooli, Tabasalu Ühisgümnaasiumisse, Kose-Uuemõisa Lasteaed-Kooli ja Vastseliina Gümnaasiumisse. Kõik soovijad said salli sisse oma mustri ja triibu kududa ning kohati oli õpetajaid vaja lausa tagasi hoida, et sall liiga pikk ei tuleks.

    Seda, millist lusti kudumine Surju õpetajatele pakkus, saate näha siit:

     

     

     

    Distantsõppest hoolimata jõudis sall Läti Ainaži kooli õpetajateni ning Läti ja Leedu õpetajad jätkasid vapralt salli kudumist uhkete mustritega oma lipuvärvides.

    Osalenud õpetajad tõdesid, et ühiskudumine oli värskendav vaheldus igapäevatöö rutiinile. See pakkus vahetundides rõõmu ja elevust ning osaleda said kõik käsitööoskuste tasemest hoolimata. Uuriti huvitavaid mustreid ning võrreldi erinevaid kudumisstiile. Põnev oli postipakki oodata ning tore on omada sõpru naaberriikides, nendega suhelda ja teha koostööd.

    eTwinning oli hea võimalus ka eriolukorras jätkata varem alustatud virtuaalset koostööd erinevate riikide koolidega.

    Õp. Ave Kartau

    Foto autor: Argo Tornik

     

  • Know Your Neighbours

    Know Your Neighbours latlased Surjus 2013 Projekt sai alguse sellest, et Läti Ruhja kooli algklasside õpetaja otsis läbi eTwinningu portaali endale koostööpartnerit. Kuna kaardile vaadates asub Ruhja Surjust vaid 70 km kaugusel, olime rõõmuga koostööks valmis, lootes, et sellest võib kasvada midagi enamat kui kirjavahetus. Nii juhtuski. Kõigepealt tutvustasime oma kooli kasutades Interneti võimalusi. Siis aga kirjutas iga õpilane ingliskeelse päris kirja Läti õpilasele ja vastupidi. Kevadel valmistusime lätlaste külaskäiguks meie kooli. Kuna meie õpetaja Liis Virkus oskab läti keelt, aitas ta meil selgeks õppida hulga lätikeelseid väljendeid. Valmistasime rohkelt väikeseid eesti ja läti lippe ning ootasime ärevusega külaliste saabumist. Ja täpselt kokkulepitud ajal nad tulidki. Iga laps leidis üles oma kirjasõbra ja kõik said nimesildid rinda. Õpetaja Tiia Hermanni abiga oli ette valmistatud suurepärane kontsert, kus lehvitati hoogsalt lippe ja elati kaasa täiel rinnal. Esitlusele tulid ka meie poolt ette valmistatud lätikeelsed dialoogid, mis tekitasid elevust nii meis kui külalistes. Paistab, et nad said meie läti keelest täitsa aru! Lätlased olid rahvariietes ja tantsisid rahvatantse. Pärast osalesid kõik meie kooli nn olümpiamängudel. Iga klass esindas seal mingit rahvust. Lätlasi polnud vaja esindada, nad olid meil päriselt olemas.

    Päris maikuu lõpus oli meie kord Lätit külastada. Kuna oli palju lapsevanemaid, kes nõus transpordiga abistama, sai mindud bussi asemel seekord mitme autoga. Kohale jõudes ootas meid kõiki söögilaud kooli sööklas. Seejärel vaatasime läti õpilaste näidendit ja tutvusime kooli ja linnaga. Üks tipphetkedest oli Ruhja jäätisetehase külastamine, kus sõime ohtralt saldejumsi. Selline oli siis Surju algklassiõpilaste, vanemate esimene ühisreis välismaale.

    /Ave Kartau/

    Know Your Neighbours latlased Surjus1 2013

  • Know Your Neighbours 2

    Know Your Neighbours 2. Ruhja Läti 2014 Kuna meie esimene algklasside koostööprojekt Läti Ruhja kooliga oli niivõrd edukas, otsustasid mõlemad pooled, et koostööd tuleb jätkata. Eesmärgiks iseenda ja oma naabrite tundmaõppimine ning võimaluste loomine ingliskeelseks suhtluseks. Õpetaja Tiia Hermanni abiga harjutati juba varakult hoolega laulmist ja pillimängu, sest olime saanud kutse Ruhja folkloorifestivalile. Meie eesmärgiks olid kõik kaasatulijad riietada rahvariietesse ja see õnnestuski. 23. mail 2014 asuski autovoor 50 inimesega Ruhja poole teele. Puhkpilliorkestri saatel rongkäigus marssida ja sinimustvalgeid lippe lehvitada polnud paljud enne saanud ning ilmselt oli esmakordne ka kogemus esineda nii suures ja uhkes tribüünidega saalis. Järelpidu toimus Ruhja klubis, kus viidi läbi hulgaliselt põnevaid mänge. Saime just hoo sisse, kui pidime hakkama lahkuma, sest kell oli juba palju. Jõudsime koju pimedas, täis hulgaliselt positiivseid emotsioone. Õpetajatest osalesid projektis õpetaja Ave, Kristi ja Tiia.
    Lätlased tulid meile vastukülaskäigule juuni algul. Külastati Pärnu Tervise Paradiisi ja ööbiti Surju koolis. Korraldasime neile õhtul väikese jalutuskäigu Surju vahel, sõime palju head- paremat ning mängisime koolimaja ümbruses. Mitmed surjukad leidsid endale nii hea sõbra, et hommikul külalisi ära saatma tulles oli peaaegu pisar silmas. Lätlastel oli plaanis teine päev veeta Pärnu rannas, paraku polnud aga rannailma. Mis te arvate, kuhu nad läksid?
    Ikka Tervise Paradiisi!

    /Ave Kartau/

    Know Your Neighbours 2 surjukad Ruhjas Lätis 2014

  • Kuidas noored kasutavad oma vaba aega

    Tiigrihüppe sihtasutuse poolt koordineeritav E-Twinning annab tundidele lisaväärtuse, motiveerib võõrkeeleõpet ja lisab koolielule rahvusvahelise mõõtme.
    E-Twinningu eelis seisneb selles, et selle meetodi puhul kasutatakse inglise keelt tegelikus suhtluses.
    Sügisel 2011 liitusime 7.kl aktiivsete õpilaste Kadri Ojaste, Krista Tammese ja Alex Tähemaa eestvedamisel projektiga „Kuidas teismelised kasutavad oma vaba aega?“.Tänaseks osalevad projektis kõik 7. ning 8. klassi õpilased.
    Projekti eesmärgiks on anda võimalus õpilastele rääkida ja kirjutada neid huvitavatel teemadel, näidata neile , milles on nad sarnased ja milles erinevad oma eakaaslastest teistes Euroopa riikides. Õpilased on täitnud mitmeid  küsimustikke, mille tulemusena on valminud diagrammid õpilaste vaba aja eelistuste kohta. Projekti algatajad on õpetajad Saksamaalt ning Poolast, liitunud on Kreeka, Portugal, Hispaania ja  Eestist Surju Põhikool. Analüüs annab põhjalikku ülevaate teismeliste tegevustest, nimetagem neist mõned: passiivsetest tegevustest eelistatakse kõikides riikides muusika kuulamist ja televiisori vaatamist (60%). Ainult 10% vastanutest meeldib lugeda raamatuid. 30% noortest eelistab mängida arvutimänge, 55%-le meeldib internetiavarustes surfata – seega noortel on enamasti samasugused eelistused olenemata elukohast.
    Vabal ajal aidatakse ka vanemaid kodustes töödes. (90% küsitletuist peavad vanemaid aitama). Kõige rohkem aidatakse koristamisel. 35% aitavad toidu valmistamisel, 20 % aitavad vanemaid sisseostude tegemisel, nooremate õdede-vendade hoidmisel, prügi väljaviimisel ja aiatöödel.
    Osalejad ei saa mitte ainult teadmisi teiste riikide elanike eluviiside ja harjumuste kohta, vaid projekti käigus on võimalik sõlmida ka sõprussidemeid.
    E-Twinning hõlmab erinevate kultuuride mõistmist arendades samal ajal osalejate infotehnoloogilisi oskusi. Praeguses etapis tuleb õpilastel valida aga endale uurimisteema, näiteks kas siis kreeka jalgpall, saksa helilooja, Portugali köök, Poola pealinn, vms. Tööprotsess näeb ette uurimist koos kahe erineva riigi õpilasega ning ühistööna laetakse see üles. Surju Põhikoolist on selle ülesandega lõpusirgel Vahur Kukk 8. klassist. Tema uurimisteemaks on kreeka kirjandus, Eke Tomingalt aga ootavad partnerid uurimust poola sportlaste kohta. Teemade ampluaa on piisavalt lai, nii et igaüks peaks leidma endale meelepärase. Uurimus ei arenda mitte ainult keeleoskust, vaid arendab ka õpilaste loovust.
    Projektis osalemine võimaldab heita pilku iseenesesse ja asetada rõhk iseenda tundmaõppimisse, olgu selleks siis kas  oma hobide kirjeldamine või perekonna , kodukoha, lemmikloomade  vms tutvustamine.
    Projekt peaks lõppema filmimisega teismelise tüüpilisest koolipäevast.
    Siv Grete Stamnes Norrast: „E-Twinningu kasutamine õppetöös loob tihedamad seosed. See hõlmab nii teiste inimeste ja kultuuride mõistmist kui ka digitaalseid oskusi ning juhtimise ja õpetamise rolli mõistmist. See puudutab tehnoloogiat ja pedagoogilist pädevust, samuti valmisolekut ja oskust muutustega kohaneda.“

    Agnes Leemet
    Surju PK inglise keele õpetaja

  • Learn English through Songs

    Selles projektis 2012/2013 talvel osalesid Surju kooli 2. ja 3. klass. Laulud ja rütmisalmid on arendavad ja muudavad inglise keele õppimise huvitavamaks. Projektis osales 13 kooli Eestist, Türgist, Poolast, Kreekast ja Horvaatiast. Kõigepealt koostasime eraamatu enda tutvustamiseks, siis harjutasime hoolega lumememme laulu. Siis tegime õpetaja Sirli Himma abiga õue paar ilusat lumememme ja filmimine võis alata. Lõpuks väike videotöötlus ja siin see tulemus ongi https://youtu.be/F7vDzuocDIE. Huvitav oli vaadata teiste riikide laste laule. Näiteks türgi laste laulud olid hoopis teistsugused ja lund neil ei olnudki Ave Kartau
  • Mardipäev and Kadripäev

    Mardipäev and Kadripäev are important holidays in Estonian folk calendar.
    For a small nation like us it is important to keep our traditions alive and introduce them to other nations as well.
    So here we go!

    Girls from form 9 made some Powerpoint presentations about Mardipäev. There were 4 different presentations to start with.
    The final task was sharing customs of Mardipäev with the French school so we tried to make the presentation informative and nice by combining the best parts of different works. Here you can see what came out.

    We'll send the link to the Italian school (who we discussed the Halloween with) as well since they were very interested about it.
    There's also a Mardipäev videowhere you can see how children run from house to house and how does it all work in reality :) (don't worry about the notification about the certificate... just accept, it's safe! It might take some time though, size about 90MB, in *.wmv format).

    Kadripäev is similar to Mardipäev, but there are some differences too. Boys from form 9 made some presentations about Kadripäev and the material was used in a final presentation what you can see here.



    Check it out and stay with us :)



  • Origami Story

     

    Surju kooli 4.-7. klassi õpilased osalesid 2020/2021 õppeaastal rahvusvahelisel eTwinningu projektis “Origamy Story”
    Etwinning on Euroopa koolide virtuaalne keskkond, kus osalejad saavad omavahel suhelda, koostööd teha ja projekte luua.

    Projekti eesmärkideks olid origami valmistamine ja videote loomise õppimine, IKT-oskuste kasutamine ja parendamine, avatari kui interneti turvalise tööriista kasutamine, probleemide lahendamise oskuse ja kriitilise mõtlemise arendamine, inglise keele praktiseerimine, koostöö ja kogemuste jagamine Euroopa partnerite vahel.
    Rahvusvaheline projekt  “Origami Story”  võimaldas teha  koolidevahelist koostööd. Projekti käigus parandasid õpilased oma IKT alaseid oskuseid, nad tegid  rühmatöid, lõid esitlusi, arendasid loovust ja loogilist mõtlemist.  Õpilased õppisid origami tegemist ja kasutasid neid omaloomingulistes animafilmides. Projekt võimaldas õpilastel suhelda välismaal elavate lastega  ja saada teadlikuks võimalustest, mida tänane tehnoloogia rahvusvaheliseks suhtluseks pakub. Õpilased õppisid kasutama erinevaid veebikeskkondi ja arvutiprogramme, arendasid võõrkeele- ja emakeeleoskust.
     

    Projekti pädevusteks oli koostöö ja suhtlemispädevus, sotsiaalne pädevus, matemaatika, loodusteaduste ja tehnoloogia, IKT ja õpipädevus. Nende pädevuste kaudu arendati õpilaste loovust, koostööoskust ja vastutustunnet,  väljendusoskust  nii emakeeles kui ka võõrkeeltes, loogilist mõtlemist ja tehnoloogia kasutamist, teadlikkust internetis valitsevatest ohtutest.

    Projekti käigus osalesid õpilased rahvusvahelistes rühmatöödes, veebipõhises interneti turvalisusega seotud mängudes. Õpilased tegid enda privaatsuse tagamiseks avatari, koostasid projektile  ja rühmale logosid, koostöös tegid esitlusi oma kooli ja klassi kohta, valmistasid juhendite järgi origamisid, tegid nendest kollaaže, kirjutasid valmistatud objektide põhjal lühilugusid ja kasutasid neid oma animatsioonfilmi tegemisel. Õpilased said oma teadmisi interneti turvalisuse kohta proovile panna mängides Kahoot! keskkonnas olevat mängu. 

    Toimus kaks veebipõhist projektikohtumist partnerkoolide õpilastega. Veebikohtumisel õpilased tutvustasid oma kooli ja klassi, ühiselt tehti  video järgi origamisid  ja rühmatöö tegevuses said õpilased oma rühma liikmetega suhelda ning arutada origami tegemise plusside ja miinuste üle.

     



    Projekti peamisteks tulemusteks olid õpilaste poolt loodud animafilmid, origamidest tehtud kollaaž ja veebikohtumisel videojuhendi järgi  meisterdatud origami.





    Projekti materjalid:
    Animafilmid: https://twinspace.etwinning.net/122409/pages/page/1303720
    Kollaažid: https://twinspace.etwinning.net/122409/pages/page/1303737

    Partneriteks olid Kreeka, Poola, Türgi ja Portugal.
    Projekt oli huvitav, mitmekesine ja enamusele see projekt meeldis. 

     


    Õp. Signe Reidla