Comeniuse projekti külaskäik Poola

Meie Comenius projekti „Europe in our school” neljas kokkusaamine toimus 07.-11. oktoobril Lubaczówis, linnas, mis asub Poola kaguosas, Ukraina piiri lähedal, linnas elab umbes 13 tuhat elanikku. Olles osa Podkarpacie piirkonnast, on ta ühtlasi Lubaczówi maakonna keskus. Seal asub ka kohalik omavalitsus. Maakonna pindala kokku on 1,308.37 ruutkilomeetrit, elanikke umbes 57 tuhat.

Kohtusime oma projektipartneritega Poolast, Rumeeniast, Itaaliast, Türgist, Hispaaniast ja Soomest. Surju koolist osalesid inglise keele õpetaja Agnes Leemet, kes on ühtlasi Comeniuse projekti koordinaator ja eestvedaja meie koolis, samuti õpetajad Ave Kartau, Signe Reidla ja Riina Ollo. Õpilastest olid kaasas 5.klassi õpilased Rita Ojaste ja Eneli Juhansoo, 8.klassi õpilased Gerli Naaris, Laura Viik, Kerttu Tilk, Edward Juhansoo ja 9.klassist Kadri Ojaste, Krista Tammes, Eliise Palotu ja Alex Tähemaa. Kuna kokkusaamise üheks osaks oli sel korral tutvustada oma maa rahvalaule ja –tantse, siis algasid ettevalmistused mitu nädalat enne reisi, et vajalikud laulud, tantsud ja pillilood kõigil selgeks saaksid.

Bussiga sõitsime Krakowisse, kus meid ootasid vastuvõtva kooli Zsp W Mlodowie koordinaator Oleksandra Sobko ja tema kolleeg Edita Buczko ning kõigi teiste projektipartnerite õpetajad ja õpilased. Esmaspäeval, 07.oktoobril ootas meid ees väga põnev ekskursioon Krakowi vanalinnas ja Waweli kindluses, suurimat elevust tekitas ehk Zigismundi kellatorni ronimine ja tuldpurskav lohe, kes legendi järgi elas Waweli künkal enne linna rajamist vürst Kraki poolt 7.sajandil. Krakow oli Poola pealinn kuni 16.sajandi lõpuni, seal elasid Poola kuningad. Saime palju huvitavat teada Poola ajaloost, olulistest isikutest ja sündmustest, mis kujundasid Poola riiki. Poolas on väga tähtsal kohal ka usk, seega kuulub kirikute külastamine nö kohustuslikku programmi: meie käisime Maria kirikus, mis on üks muljetavaldavamaid gooti stiilis basiilikaid Poolas ja imetlesime kiriku rikkalikku sisekujundust ning 13.sajandist pärinevat ainulaadset Wit Stwoszi altarit, millel kujutatakse Neitsi Maarja surmastseeni. Kirikuid ja katedraale on Poolas arvukalt ning pühakodadel on suur roll inimeste igapäevaelus. Poolast oli pärit paavst Johannes Paulus II, kellest riigis siiani väga lugu peetakse ja kellele on püstitatud mitmeid ausambaid. Õhtul käisime Krakowi keskväljaku alla rajatud muuseumis nn maa-alusel turul , mis tutvustab elu keskaegses linnas ja selle südames – turuväljakul. Kuulamist, vaatamist ja imestamist jätkus terveks pikaks päevaks ja õhtuks. Järgmisel päeval sõitsime juba Lubaczówi poole. Teel külastasime Aushcwitz- Birkenau muuseumi, mis avati juba 1947. aastal ja kus asus II Maailmasõja aegne surmalaager koos kõige sinna juurde kuuluvaga. Surmalaagri külastamine oli mõtlemapanev, kurb ja isegi sünge kogemus, kuid see on osa Poola ajaloost ja nagu ütleb G.Santayanalt pärit tsitaat muuseumi seinal: need, kes ei mäleta/ei õpi ajalugu, peavad selle ise uuesti läbi elama. Edasi jätkus päev juba rõõmsamas meeleolus ja suundusime Wieliczka soolakaevandusse, kus toodeti soola juba neoliitikumi perioodil ja soola tööstuslik kaevandamine lõpetati alles 2007. aastal. Nüüdseks on kaevandusest saanud ainulaadne vaatamisväärsus oma soolast valmistatud kabelite, saalide, skulptuuride ning lühtrite poolest. 378 trepiastet viivad 64 meetri sügavusele esimesele tasandile ja teekond jätkub veel sadu meetreid. Kokku on käike 245 kilomeetrit ja viimased neist asuvad 327 meetri sügavusel. Wieliczka soolakaevandus kuulub UNESCO maailma kultuuripärandi hulka 1978. aastast. Päeva lõpuks jõudsime Lubaczówi linna, kus asub meie partnerkool ja kaks päeva tutvusime kohalike oludega. Kolmapäeva hommikul toimus üritus Mlodowie koolis, kus kohalikud õpilased olid ette valmistanud põneva kontserdi poola rahvalauludest ja –tantsudest ning külalised esitasid oma numbrid. Meie esitatud rahvatants ja rahvalik laul „Kungla rahvas“ meeldisid kõigile. Kuna meie delegatsioonil olid seljas rahvariided, siis saime päris palju tähelepanu ja kiitvaid kommentaare ka nende eest.

Seejärel tutvusime koolimaja ja klassiruumidega ning sealsete õpilaste ja õpetajatega. Eesti klassile andsime üle kingituse ja püüdsime jutule saada, esialgu küll tõlgi abil, aga abiks olid tahvlile kõrvuti kirjutatud poola-, inglise- ja eestikeelsed laused. Õpetajad läksid seejärel vastuvõtule linnapea juurde ja lapsed jäid töötubadesse, kus said mõõtu võtta spordis ja üksteisele oma laule õpetada. Linnapea tutvustas pisut kohalikku elu ja selgus, et mitmed probleemid sarnanevad seal Eesti omadele. Muret valmistab eelkõige inimeste lahkumine piirkonnast ja töökohtade nappus. Viimasest üritatakse vabaneda mitmete Euroopa Liidu projektide abil, mille parimaks tõenduseks oli külaskäik äsja avatud vabaõhumuuseumisse Basnia Gornas Kresy asulas, kus on taastatud mõis koos kõrvalhoonetega ja igas hoones toimuvad erinevad tegevused, saab külastada interaktiivset ajaloomuuseumi, mis on pühendatud Poola kuningale John III Sobieskile, sepikoda, kunstigaleriid, kööki, puusepa ning pottsepa töökoda. Muuseumis töötavad kohalikud meistrid ja korraldatakse erinevaid õpitubasid huvilistele. Samas mõisahoones toimus kolmapäeval pidulik õhtusöök ning sertifikaatide jagamine.

Neljapäeval istutasime kooli juurde memorial foresti ehk mälestuste metsa. Iga riigi õpilased istutasid maha kolm kuusepuud, mis kokku moodustasid heki . Puude kasvamist saab jälgida Facebookis ja poola koordinaator kutsus kõiki kümne aasta pärast oma puudele külla. Seejärel külastasime kohalikke vaatamisväärsusi, millest muljetavaldavaim oli ehk Gorajeci puukirik 13.sajandist. Kirik ja kellatorn on ehitatud puidust ainsatki naela kasutamata. Väga huvitav on ka kirikus paiknev vana ikonostaas. Praegu on kirik kasutusel muuseumi ja kontserdisaalina. Põnev oli külastada Horyniec-Zdroj tervisekeskust, kus kasutatakse Euroopas ainulaadset väävlirikast mineraalvett ja -muda erinevateks raviprotseduurideks. Elamusterikka ringsõidu lõpetas partnerriikide õpetajate ning koordinaatorite kohtumine koolimajas. Seal räägiti tehtust ja lepiti kokku Euroopa Liidu Comeniuse programmi raames läbi viidava meie projekti edasised sammud.

Õpilastele oli samal ajal korraldatud õhtune disko, kus nad said tantsida, omavahel lähemalt tutvuda ja kõik leidsid arvukalt uusi sõpru nii kohalike kui ka partnerriikide õpilaste hulgast. Disko oli vaieldamatult meie õpilaste lemmiküritus.

Külaskäik Poola oli erakordne nii põneva ja väga hästi korraldatud programmi kui ka külalislahkete inimeste, kauni looduse, päikeseliste ja soojade ilmade ning imeilusate ja hästi korrashoitud linnade ja maakohtade poolest. Ei saa mainimata jätta ka väga rikkalikku ja maitsvate toitudega poola kööki, mille hõrgutisi nautida saime.

Rahvusvahelised projektid on äärmiselt vajalikuks osaks kooli õppekavas. Õpilased omandavad ja kasutavad teadmisi IT valdkonnas, saavad esinemiskogemusi, tutvuvad erinevate maade kultuuride ja tavadega, areneb empaatiavõime ja loomulikult paraneb inglise keele oskus, sest võimalus kasutada õpitud keelt tavasuhtluses annab parima keelepraktika. Seepärast tänan kõigi reisisellide poolt veelkord õpetaja Agnest, kes selle projekti meie kooli tõi ja selle läbiviimisega laiendab õpilaste ja õpetajate silmaringi.

Õpetaja Riina Ollo