2012/2013

  • eTwinning in Creative Classroom

    etwinning in Creative Classroom Soomes Tuusulas 2012 Oktoobris 2012 toimus Soomes Tuusulas eTwinningu kontaktseminar Eesti, Läti ja Soome õpetajatele. Tutvustati eTwinningu võimalusi ja vahendeid, tutvuti eTwinnijate praktilise kogemusega. Sõlmiti hulgaliselt koostöösidemeid ning algatati uusi projekte. Selgus, et eTwinning ei olegi nii keeruline, see on lihtsalt öeldes koolidevaheline koostöö info- ja kommunikatsioonitehnoloogia kaasabil. Sellel kontaktseminaril osales Surju kooli õpetaja Ave Kartau ning sellest osalemisest arenes välja projekt Jingle Bells nelja kooli vahel Eestist, Lätist ja Soomest. Kui Surju kooli vanemad õpilased olid juba kogenud eTwinnijad, siis sellest sai meie algklassiõpilaste 1. projekt.

    /Ave Kartau/

  • eTwinninguga Ateenas

    2012 novembris oli kolmel Eesti eTwinningu mentoril võimalik osaleda üle-Euroopalisel konverentsil Ateenas. Üheks neist kolmest valitust osutus ka meie kooli inglise keele õpetaja Agnes Leemet!

    Konverentsi teemaks oli Meeskonnatöö ja koolimeeskonnad, sel teemal esinesid oma ala profid üle Euroopa, lisaks oli võimalik osaleda erinevates töötubades. Asendamatuks kogemuseks oli muidugi ka vahetu suhtlemine teiste e-Twinneritega - võimalus vahetada ideid, kogemusi, õppematerjale jne. jne.

    Loe konverentsi kohta lähemalt Koolielu portaalist: http://koolielu.ee/info/readnews/200682/kolm-eesti-etwinnerit-kaisid-ateenas-kogemusi-vahetamas 

     

  • Jingle Bells

     Jingle Bells oli Surju kooli algklassiõpilaste 1. eTwinningu projekt. Surju kooli 2.-3. klass osales selles projektis 2012 enne jõule. Õpiti selgeks laul „Jingle Bells“ eesti, inglise, soome ja läti keeles. Eriliseks lemmikuks kujunes soome versioon „Kulkuset“, mis jäi pikalt meid „kummitama“. Jõulude eel laulsime kolme erineva kooliga Eestist, Lätist ja Soomest läbi Skype’i erinevates keeltes seda laulu ja see oli lõbus!

    /Ave Kartau/

    Foto: Projektis Jingle Bells osalenud opetajad Eestist, Lätist ja Soomest

    Projektis Jingle Bells osalenud opetajad Eestist Lätist Soomest 2012

  • Know Your Neighbours

    Know Your Neighbours latlased Surjus 2013 Projekt sai alguse sellest, et Läti Ruhja kooli algklasside õpetaja otsis läbi eTwinningu portaali endale koostööpartnerit. Kuna kaardile vaadates asub Ruhja Surjust vaid 70 km kaugusel, olime rõõmuga koostööks valmis, lootes, et sellest võib kasvada midagi enamat kui kirjavahetus. Nii juhtuski. Kõigepealt tutvustasime oma kooli kasutades Interneti võimalusi. Siis aga kirjutas iga õpilane ingliskeelse päris kirja Läti õpilasele ja vastupidi. Kevadel valmistusime lätlaste külaskäiguks meie kooli. Kuna meie õpetaja Liis Virkus oskab läti keelt, aitas ta meil selgeks õppida hulga lätikeelseid väljendeid. Valmistasime rohkelt väikeseid eesti ja läti lippe ning ootasime ärevusega külaliste saabumist. Ja täpselt kokkulepitud ajal nad tulidki. Iga laps leidis üles oma kirjasõbra ja kõik said nimesildid rinda. Õpetaja Tiia Hermanni abiga oli ette valmistatud suurepärane kontsert, kus lehvitati hoogsalt lippe ja elati kaasa täiel rinnal. Esitlusele tulid ka meie poolt ette valmistatud lätikeelsed dialoogid, mis tekitasid elevust nii meis kui külalistes. Paistab, et nad said meie läti keelest täitsa aru! Lätlased olid rahvariietes ja tantsisid rahvatantse. Pärast osalesid kõik meie kooli nn olümpiamängudel. Iga klass esindas seal mingit rahvust. Lätlasi polnud vaja esindada, nad olid meil päriselt olemas.

    Päris maikuu lõpus oli meie kord Lätit külastada. Kuna oli palju lapsevanemaid, kes nõus transpordiga abistama, sai mindud bussi asemel seekord mitme autoga. Kohale jõudes ootas meid kõiki söögilaud kooli sööklas. Seejärel vaatasime läti õpilaste näidendit ja tutvusime kooli ja linnaga. Üks tipphetkedest oli Ruhja jäätisetehase külastamine, kus sõime ohtralt saldejumsi. Selline oli siis Surju algklassiõpilaste, vanemate esimene ühisreis välismaale.

    /Ave Kartau/

    Know Your Neighbours latlased Surjus1 2013

  • Learn English through Songs

    Selles projektis 2012/2013 talvel osalesid Surju kooli 2. ja 3. klass. Laulud ja rütmisalmid on arendavad ja muudavad inglise keele õppimise huvitavamaks. Projektis osales 13 kooli Eestist, Türgist, Poolast, Kreekast ja Horvaatiast. Kõigepealt koostasime eraamatu enda tutvustamiseks, siis harjutasime hoolega lumememme laulu. Siis tegime õpetaja Sirli Himma abiga õue paar ilusat lumememme ja filmimine võis alata. Lõpuks väike videotöötlus ja siin see tulemus ongi https://youtu.be/F7vDzuocDIE. Huvitav oli vaadata teiste riikide laste laule. Näiteks türgi laste laulud olid hoopis teistsugused ja lund neil ei olnudki Ave Kartau